Ny röst åt Tummel

Av Maria Zandihn
maria.zandihn@skd.se 2 APRIL 2009 15.16 (UPPDATERAD 15.50)

Vad gör man när bandet råkar ut för olycka efter olycka? Någon bryter benet, en ordineras ett års vila efter en otäck hjärnskakning och en annan drabbas av körtelfeber som sedan bryter ut hos även de andra i bandet. För alla är svaret inte så självklart men för det svensk-danska bandet Tummel fanns bara ett givet svar:
- Det var ett gungande skepp, men vi höll oss fast och seglade vidare, säger sångaren Jens Friis-Hansen.

Kanske är det därför

bandet döpt sitt nya album till ”Payback Time”. Eller så är det för att visa folk en gång för alla.
Med elva år i nacken tar sjumannabandet Tummel nämligen ett ganska stort steg. Från att hela tiden varit ett instrumentalt band som spridit glädje med sin medryckande musik, inspirerad av östeuropeisk festmusik, värvade bandet för drygt ett år sedan Jens Friis-Hansen – mannen som ger en ny röst åt Tummel.


Det var när klarinettisten

Annika Jessen hoppade av som en ny medlem blev aktuell att ta in i gruppen. Men istället för att ersätta den karismatiska Annika rätt upp och ner föll valet på någon som skulle ge röst åt Tummel på ett nytt sätt – via sången.
Samtidigt, några mil bort i Sverige var Jens Friis-Hansen ute på en barnteatersturné som han höll på att avrunda. När telefonen ringde och frågan ställdes från Tummel kunde Jens inget annat än att tacka ja. Dels kände han redan några av bandmedlemmarna, men framförallt hade han alltid varit en av dem som följt Tummel genom alla år, och sett möjligheterna med att lägga på sång.

Hur var det att komma in i ett band som spelat ihop så länge då?
- Jag är ganska van att komma in i nya band. Dessutom känner jag de flesta i Tummel sedan innan. Men det var oerthört spännande och smickrande att de ville att jag skulle ha den nya platsen.


Efter välkomnandet i gruppen

satte Tummel genast igång med att ta fram nytt material. Texter skrevs och låtarna arrangerades.
- Folk kom med idéer så man kan säga att vi arrangerade allt tillsammans. Och det blev en härlig gryta som kokade på. På bara tre veckor gjorde vi i princip tolv-tretton sånger.

För Jens del började det också lida mot första eldprovet – det första framträdande som sångare i Tummel.
Första gången Jens klev upp på scen i sällskap med bandet minns han väldigt väl.
- Det var väldigt speciellt, många var ju spända – både jag och de trofasta ”tummlarna” i publiken. Men det gick bra, och det var ett enormt lyckorus. Jag fick mycket fin respons, men det är klart att det säkert finns några gamla inbitna tummlare som inte gillar att vi börjat med sång.

Har era texter politiska budskap?
- Vi betraktar inte Tummel som ett politiskt ställningstagande band. Men skulle det dyka upp något politiskt i texterna – då får det vara så. De flesta sångerna handlar mycket om resande, livsfrågor, liv och död och berättande.

Samtidigt vill Jens Friis-Hansen inte utelsuta att Tummel skulle kunna göra en politisk manifestation, men han skrattar lite innan han snabbt tillägger:
- Fast hur skulle det egentligen gå med tanke på att vi är sju personer? Det kan ju vara lite svårt att enas!

Kommer ni lägga till sång på era gamla instrumentala låtar?
- Vi har faktiskt satt sång på några av dem, så allt är möjligt. Och det var det som slog mig någon gång när jag lyssnade på Tummel för länge sedan, att det faktiskt skulle gå att lägga på sång också, så det är otorligt roligt att bandet fått den utvecklingen.

Det nya albumet vill han beskriva som en "mustig gryta" med mycket dans och liv. Språket i texterna domineras av engelska, men Jens är inte rädd för att blanda vilt. I grytan finns även ingredienser i form av tyska, ryska, bosniska och rumänska.

På lördag hålls releasefesten för "Payback Time" på Babel i Malmö.
- Det kommer bli en alldeles särskild kväll och vi har fixat och donat rätt mycket med den redan. Jag kan ju inte säga allt, men framförallt ska man ha med sig ett par ordentliga dansskor, hälsar Jens.


Tummel består av:

Jens Friis-Hansen, Pär Moberg , Edin Bahtijaragic, Tobias Allvin, Øivind Slaatto, Jonatan Aisen och Andreas Rudenå

RELATERADE ARTIKLAR
Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Jonas Carping är dubbelt aktuell. Dels med duon Manifestet, dels med första egna singeln på svenska.  

Jonas Carping vill
slå ett slag för glädjen

Under sommarkvällarna i år kommer Jonas Carping ofta att sitta någonstans och spela sin låt Sommarnattens sång på sin gitarr.
- Jag tycker om att köra bil, säger Anne Lundberg. I sommar tar hon tv-tittarna med på en resa genom Sverige och plockar upp tolv kända personer på vägen.  

Sommarshow på fyra hjul

Att SVT-profilen Anne Lundberg intervjuar kända människor i Sommar-Sverige hör till.
Bobby Liebling var i god form och har en anmärkningsvärt bra röst, konstaterar tidningens recensent.  

Hårda riff från
piggt Pentagram

I onsdags befann sig en riktig heavy metallegendar i Hässleholm.
Demoner består av Rasmus Nyvall, tenorsaxofon, Joakim Svensson, gitarr, Simon Frödeberg, bas, Johan Pihleke, keyboards, Joakim Jensen, trummor och Johan Thuresson, gitarr. Albumet Anakronism släpptes digitalt i april och på cd i maj.  

Demoner med en egen musikalisk mix

I våras debuterade Demoner med skivan Anakronism. Nu är det klart att bandet spelar på Festivalen Bredvid.
Jeanette Capocci har hyllats av flera recensenter för sin insats i Charmörer på vift, där även bland annat Robert Gustafsson och Allan Svensson medverkar. – Robert gör jag mitt bästa för att förföra varje kväll, säger den Markarydsbördiga komediennen.  

Jeanette lockar till skratt i Kalmar

Jeanette Capocci har fått strålande recensioner och spelar för en närapå fullsatt teater varje kväll på Krusenstiernska gården.
Det bjöds endast på fem låtar som är äldre än 1997 års Time out of mind under måndagskvällens konsert på Sofiero. Nostalgitrippen uteblev med andra ord enligt tidningens recensent.  

Nostalgitripp uteblev

Måndagskvällens Dylan-konsert började vanskligt med ett lojt band och en kraftlös sångröst.
Dagens nöjessnackisar
Nöjesbloggar
Läs våra bilagor