Här är ensamföretagare
som vill jobba tillsammans

28 JUNI 2009 17.34 (UPPDATERAD 17.47)

Jobba ensam är inte kul. Och ljust och luftigt kontorsrum mitt i city vill väl alla ha? Men hur kul är det att betala för en adress på fina gatan? Vad får man för det? Ståplats? Skånskan hälsade på på Adelgatan 5 för att ta besöka en annorlunda arbetsplats.

En gammal devis i affärssammanhang säger att du aldrig får en andra chans att göra ett första intryck.
I entrén på bottenplanet möts vi först av två pampiga korintiska pelare. Redan där fattar man att det gäller att göra intryck genom en representativ fasad. Valet av plats spelar roll för att skapa förtroende.
I hissen upp talar en mjuk kvinnlig röst om att vi kommit till sjätte våningen.


Här ligger Midzone som på 200 kvadratmeter breder ut sig på samma nivå som Malmös takåsar. Företaget marknadsför sig som både kontorshotell, affärszon och inkubator. Tre radikalt olika saker och litet av varje, där det ena ger det andra.
Eller är det varken eller? Fågel, fisk eller mittemellan?
I fjärran över takåsarna ser man Malmös alla kända landmärken med nya vinklar på gamla bekanta fasader "lite grann från ovan". En perfekt miljö att njuta av.

Men det är inte det det handlar om. Att här pågår ett seriöst arbete i varje hörn förstår man när en av grundarna, Matteus Åkesson, presenterar verksamheten. Han har studerat entreprenörskap på Malmö högskola och har erfarenhet från många namnkunniga företagare.
Det är tiden och platsen, att ha någonstans att vara när man driver ett eget företag, som är den avgörande kärnan hos Midzone. Det vet den lilla ensamma företagare som startat eget och märkt att det inte fungerar.
– Det är en myt att det är effektivt att jobba hemma. Men det är tvärtom och bara fördelaktigt om du vet exakt vad du ska göra. Med inarbetade arbetsrutiner, deadlines och kanske en chef går det bra. Men det har du inte när du själv bestämmer över din tid!


Midzones affärsidé är att de vet hur det går till när saker och ting blir av och genererar nya affärer. De sätter arbetsdisciplinen i fokus och Matteus Åkesson listar tre punkter:
– Du får ett spontant kontaktnät, du kan ordna affärsmöten och du kan utföra ett effektivt jobb.
– För dem som styr sin egen tid, är världen egentligen en jättestor att göra-lista och på den listan finns det hela tiden 100 punkter.
– Varje punkt har sin egen lösning. Då behöver du brett användbara affärsresurser att utnyttja, inte fasta rutiner och system.

Han liknar Midzone vid en flygplats med olika gater där det är öppet för affärer och kontakter. Har litet "helikopterperspektiv" på det här med entreprenörskap.
– Sen har vi upptäckt något intressant, och det gäller alla våra kunder, från jättestora etablerade till nystartade små; vad de har gemensamt är att de allihop själva skapar sin tid. De är drivande.
– Vi bryr oss inte om vad kunderna gör men vi tar betalt av dem, säger Matteus Åkesson. Han själv har många funktioner i Midzone och beskriver det som att han har 17 olika jobb.

En serie lyckliga faktorer ledde till att de tre kompanjonerna Peter Haeggblom, Matteus Åkesson och Carl-Rafael Fredson hittade lokalen för tre år sedan. De hade goda kontakter.
– Vi hade en tom lokal, fyra bord och och några mötesrum. Från början hade vi bara en sex, sju kunder. Nu har vi stor "överbokningskapacitet".
Populariteten betyder att just nu är det cirka 40 abonnenter på Midzone, men i maj hade de 70.
Konceptet är uppenbarligen så framgångsrikt och kommersiellt gångbart att det finns fler människor än det finns arbetsplatser.
Man bestämmer sig löpande och bara för en månad i taget. Då får man tillgång till allt det ett kontorshotell erbjuder. Inte minst affärskontakterna spelar stor roll.
Midzone är en källa till oförutsedda och givande möten.

– Väldigt flexibelt och det ger massor av bra effekter, tycker Ingrid Münch som sedan våren 2007 driver Münch Media och tillhör "urinvånarna" på Midzone.
– En vacker dag börjar man prata med varandra. Det är jättespännande för vips kan man bli affärskollegor.
Hennes förlag skapar skräddarsydda böcker och gör uppdragsproduktioner. De har mycket kontakter med frilansare och jobbar med samarbetspartners som är egna företagare. Förlaget ger ut kokböcker och självbiografier, men inga deckare.
– Här får man arbetslust och motivation. Man måste lära sig att bryta vanor. Det är väldigt flexibelt och bara en fördel att flytta runt, för då håller man nere pappersmängden. Perfekt för att ta emot affärsbesök.

De flesta "zonare" har ett eget intresse av att företaget går bra. Ann-Kristin Rahmberg, som jobbar med PR och kommunikation sedan 2002, gillar den flexibla lösningen. En sak hon tycker är positiv är att hon kan säga upp sitt kontrakt när hon vill.
– Jag är fri och kan bestämma helt över min tid. Samtidigt gör den sociala samvaron det hela perfekt, säger Ann-Kristin Rahmberg.
– Nackdelen är att du får ta med dig allt du behöver över dagen. Men det går bra för jag kombinerar det med ett hemmakontor.
– Besöksadressen är Adelgatan 5. Det gör att det blir litet mer professionellt.


Fakta: Midzone

Midzone AB startade våren 2006 och ägs av Peter Haeggblom, Matteus Åkesson och Carl-Rafael Fredson och är helt privatfinansierat.

Midzone utvecklar och driver så kallade affärszoner, lokaler på bästa A-läge i storstäder utformade för att vara "det självklara valet för affärsdrivande aktörer som vill ha en plats att jobba och affärsmöten med maximal nätverksfaktor och affärspuls".

Affärszonen fungerar som ett gym. Användarna har personliga zonabonnemang utan bindningstid.

Midzone öppnade första zonen i maj 2006 och har idag ett 60-tal abonnenter. Midzones huvudsakliga intäkter är zonabonnemang och tilläggstjänster.

Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
"Det viktigaste är att han mår bra. Sedan får vi se vad läkarna kommer fram till", säger Lugitränaren Basti Rasmussen (till vänster) om Joacim Erntsson som fick hjärtstopp under matchen mot IFK Kristianstad på fredagen.

Basti fortfarande märkbart skakad

Joacim Erntsson var under lördagen kvar på sjukhuset för fler undersökningar efter fredagens hjärtstopp.
Hon är OS-mästarinna, har ett antal SM-guld och otaliga nationella och internationella titlar i dressyr. Men trots stor hästvana höll arbetet i stallet på att bli 74-åriga Ninna Stumpe Swaabs död. Mobiltelefonen i fickan blev räddningen när hon höll på att förblöda. På bilden även dressyreleven Susanna Nilsson.  

Mobilen livlina i stallet

Ninna Stumpe Swaab hade förblött i stallet utanför Hörby om hon inte hade haft mobiltelefonen i fickan.
Dagens svenska läromedel i historia väcker förvåning och raseri hos forna tiders mäktiga kvinnor i PotatoPotatos föreställning Historia 1B.  

"Rolig feministisk historielektion"

När det Malmöbaserade scenkonstkollektivet PotatoPotato tar sig an ämnen som sexualupplysning eller historia så görs det i en feministisk och samhällskritisk anda, men också med en stor portion humor.
Så kan det se ut i Tygelsjö i framtiden. Ett förslag till ny plan är ute på remiss. Men LRF tycker den går för hårt åt åkermarken i byn. Illustration: Horisontarkitekter AB

LRF slåss för åkermark i Tygelsjö

Vill dra tillbaka planen eftersom för mycket god åkermark kan exploateras.
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor