Du är inne på en gammal version av Skånska Dagbladet. Klicka här för att komma till den nya sajten!

Skatt inte valets huvudfråga

30 AUGUSTI 2010 23.30

Valrörelsen har fastnat i skatteträsket. Som en besvärjelse upprepas att man inte vinner några val på exempelvis sådant som utrikespolitik, klimatpolitik eller kulturpolitik.

Således diskuteras varken utrikespolitik, klimatpolitik eller kulturpolitik, utan valutfrågningar, utspel och partiledardebatter är i stället bräddfyllda av skattebaser, skattesatser och alla möjliga skatteavdrag.

Att valrörelsen fortfarande känns rätt färglös är inte så märkligt, hur gärna man än vill är det onekligen svårt att klä skattedebatten i något annat än olika nyanser av grått.
Men jag röstar inte på socialdemokraterna för att skatten för pensionärer sänks eller för att RUT tas bort. Jag röstar på socialdemokraterna därför att vi befinner oss i en klimatkatastrof utan historisk motsvarighet och om vi inte gör något snart, snabbt, genast så går alltihop rakt åt pepparn.


Sommarens bränder (Ryssland) och översvämningar (Pakistan) är en påminnelse om marknadens misslyckanden och om behovet av mer globalt samarbete och ambitiös fördelningspolitik. Därför är det lätt att vara rödgrön.

Jag röstar också på socialdemokraterna för att det åtminstone finns en ambition om en utrikespolitik grundad på något annat än bombdiplomati, undfallenhet inför ett rasistiskt västligt "krig mot islam" och Carl Bildtsk arrogans.
Den röd-gröna omsvängningen gällande Afghanistan kom i elfte timmen, men när resten av världen nu inser behovet av civil uppbyggnad snarare än militär konflikt i detta fattiga land, gör Sverige rätt i att sätta en bortre gräns för svensk truppnärvaro.

Högerpartierna vill skicka nya trupper, av envishet snarare än analys av hur fred bäst byggs. Som solidarisk internationalist är det därför också lätt(are) att vara rödgrön.
Och kulturen, som inte handlar om estetiskt hårklyveri inom Stockholms kulturelit utan om bibliotek i alla skolor, stöd till den fria debatten i kulturtidskrifter, stärkt public service, lättillgängliga böcker för lastbilschaufförer, gratis museiinträden och utbyggd kommunal musikskola, kippar efter andan efter fyra år med borgerlig regering.

Kulturpolitiken rör oss allihop. Den moderna analfabetismen bland unga och speciellt mäns vikande intresse för att läsa böcker är en grundläggande demokrati- och utvecklingsfråga (kanske också överlevnadsfråga). Internet i all ära men en modern politik för det fria tänkandet kräver mer än jobbskatteavdrag och en Ipod i var mans hand.

Ett val mellan blå och rödgrön politik handlar inte bara om finansiering, utan om vilja och riktning. Det handlar inte heller främst om den egna plånboken, utan om allas våra plånböcker, solidariskt. Det handlar naturligtvis om jobb och välfärd. Men också om detta vars värde är lite svårare att snabbt översätta i kronor och ören; den fria debatten, bildningen, den internationella solidariteten och vårt jordklots framtida existens.
Som demokrat, internationalist och med förhoppningen om en mer jämlik och hållbar värld, är det därför både enkelt och nödvändigt att rösta rödgrönt.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
I projektet ”Nyss 15” får högstadieelever diskutera livet med äldre. Från vänster: Gulli Larsson, Kerstin Andersson, Amanda Johansson, Johan Johansson, Lars-Göran Persson, Alicia Nilsson och Ebba Agneson, i Fridhemsgårdens matsal.  

Ungdomar likadana
förr och nu

Samtal över generationsgränsen suddar ut olikheterna
LTIK:s målskyttar: Magnus Nilsson (1), Johan Östring (3) och Simon Vedin (2).  

SBK gav LTIK en match

Skogaby fortsätter att ta steg i rätt riktning efter 2-6 mot Lilla Tjärby
Simon Nilsson och Emil Gustafsson har lätt att hålla sig för skratt efter ett av Tölös många mål.  

Walldia havererade när målen trillade in

Underläge med fem mål efter dryga halvtimmen
Ebba Efraimsson fick en jättechans vid 0-0, men målvakten lyckades göra sig stor och på handbollsmanér täcka ut skottet till hörna. Det var bara en av många bra lägen för LFK, som ändå bara fick in en boll och föll med 1-2  

Utebliven utdelning

Det går fortsatt tungt i division 2 för LFK. Mot Astrio hade laget flera hundraprocentiga målchanser, men först med fem minuter kvar kom en reduceringsboll.
Ysby valde att spela niomanna i reservlagsserien, bland annat med Magnus "Snoddas" Karlsson på plan. Men nu tvingas man dra sig ur serien i stället.  

Ysby BK tvingas stryka reservlaget

– Det var inget svårt beslut, men det är ändå synd, säger tränare Tomas Karlsson.
OPINION OCH LEDARE
Lars J Eriksson, chefredaktör, ledarskribent
Martina Jarminder, ledarskribent
E-TIDNING
Är det okej att lämna viktiga besked som exempelvis uppsägning via sms?
Ja 7%
 
Nej 93%
 
Antal röster: 45
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Läsarbilder från Cellnews: