Kal P Dal – lika populära i dag som på 70-talet

Av Kristina Davidson
kristina.davidson@skd.se 13 SEPTEMBER 2010 14.03

Kal P Dals musik är lika levande i dag som på 70-talet. Det menar Peter Dahlqvist och Jeanette Rosengren som har skrivit en bok om den populära musikern från Arlöv. Raka rör - historien om Kal P Dal är namnet på boken och så upplever de också människan bakom scenpersonligheten.

– E de nån som tycker om rock'n'roll? Jaaaa! E de nån som tycker om rock'n' roll? Jaaaaaaaaaa!

En talande bild från en av de välbesökta spelningar som Kal P Dal gjorde 1978 under den första turnesommaren då de slog igenom och blev ett av Sveriges mest kända band. Pågen från Arlöv och hans kompisar hade sin egen stil och det var den som vann folks hjärtan.
– Med rak rock'n'roll på skånska, energi och en härlig scennärvaro slog bandet publikrekord i folkpark efter folkpark och tände stjärnor i ögonen på tusentals fans över hela landet. Det var en musikexplosion på den tiden, säger Peter Dahlqvist och Jeanette Rosengren.


Till skillnad från många av de mer intellektuella proggbanden på 70-talet menar de två författarna att Kal P Dals låtar mera kom underifrån och med sina raka enkla texter och en humoristisk underton bidrog bandet till ett speciellt musikspråk som var nytt för musikrörelsen.
– Texterna uppfattades inte som tillräckligt politiska men de tilltalade människor i alla åldrar, från raggare och punkare till Svenssons och proggare. Kalle hade en nära kontakt med sina fans. Bandet fick inte spela på folkfesterna i Malmö men en gång gjorde de en kupp och spelade där ändå.

Tlll vardags jobbar Peter och Jeanette som geolog på länsstyrelsen respektive driver förlaget Kira och har sina personliga upplevelse av Kal P Dal. Peter spelar ofta låtarna på sin gitarr och hade en tanke om en bok med sångtexterna. Jeanette var med när det begav sig och hörde Kal P Dal live.
– Därför tände jag direkt när Peter hörde av sig med sin idé. Tillsammans kom vi fram till att vi ville ha med hela historien om Kalle och bandet. Han dog ung och kan därför inte själv berätta hur det var men vi vet att det är många som vill läsa hans historia, säger Jeanette Rosengren.


De har grävt på djupet, plockat fram gamla tidningsklipp och fotografier, lyssnat på radioprogram och intervjuat familj, bandmedlemmar, vänner och musiker, totalt 50 personer, som bästa kompisen och kompgitaristen Janne Knuda, systern Bitte och Dan Hylander. I boken kan man också hitta en en bibliografi över de viktigaste händelserna, sångtexter och berättelser om allt från Kalles uppväxt i Arlöv, hur bandet Pågarna uppstod på fritidsgården i Arlöv, om förhållandet till pressen och fansen och om Kalles alla sidor.
– Karl-Göran Ljunggren som han var döpt till var mångsidig. Förutom att han gjorde låtar var han också radiopratare och hade programmet Radiopedalen, skrev dramatik, bland annat till Helsingborgs Stadsteater och medverkade i filmen Barnförbjudet som en vinddriven karaktär.

Denna rocklegend föddes 1949 och växte upp i stationshuset eftersom hans pappa var stins. När han var tio år fick han sin första gitarr och tidigt visste han att han ville bli rockstjärna. Hans största idol var Chuck Berry. Som tonåring bildade han sitt första band.
– Det han var mest känd för i Arlöv var för att han hade en cykel med påhängsmotor, varför han fick namnet Kalle med pedalerna. Scendebut gjorde han i slutet av 60-talet då han ensam var pausfågel på Akademiska Föreningen i Lund, berättar Peter Dahlqvist.
Då lärde Kalle bland annat känna musiker som Peps Persson och det var också Peps som 1977 övertalade skivbolaget Sonet att ge ut en skiva med Kal P Dal och Pågarna. Till inspelningen bjöd de in 100 kompisar och det blev en liveplatta med namnet Till Mossan.
– Plattan såldes i 100 000 exemplar, de var med i Tv och började turnera. Någon har berättat att de gjorde 120 spelningar på tre månader. De festade en hel del men det var inte därför Kalle så olyckligt dog i en hjärnblödning, 35 år gammal. Då hade han hunnit gifta sig och få två barn.


De flesta känner nog igen låten Blåa sko` men det finns också andra berömda låtar som Om jag var en slashas, Raka rör, SJ och den sorgliga Jonnie. Efter den första plattan kom ytterligare fyra fram tills 1982. Efter hans död 1985 har ett minnesalbum och en samlings-cd getts ut.
– Det som kännetecknade Kalle mest var enligt alla som vi har träffat på en enorm närvaro och livsglädje. När han inte spelade rock läste han psykologi och jobbade på barnpsyk innan karriären tog fart. Hans sociala patos var starkt och han ställde alltid upp för dem som hade det svårt.

Att Kal P Dal fortfarande lever i folks medvetande finns det många bevis på. Skånetrafiken har döpt ett tåg efter honom och i Arlöv finns en gata uppkallad efter honom. Det finns också en Facebook-grupp som vill hedra hans minne genom att sätta upp en staty på orten.
– Genom Pedalens Pågar, där flera av bandmedlemmarna fortfarande är med, sprids musiken till nya generationer. De kommer att spela när vi snart har releaseparty på Kulturbolaget i Malmö. Då medverkar många från boken, berättar Peter Dahlqvist och Jeanette Rosengren.
Rocka röven av hela svenska folket var Kal P Dals motto och den 16 september är det meningen att man skall få återuppleva en del av den stämningen.


RELATERADE ARTIKLAR
Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Alexander Zetterman instruerar en av Laholms RF:s unga hoppryttare.  

VM-ryttare lärde ut
tips och trix i Ahla

Alexander Zetterman var tränare för en dag.
Helgens prognos
Molnen dominerar helgens väder. Tidigast söndag kan det bli aktuellt för solen att bryta igenom.  

Molnen dominerar

Molnen dominerar, men chans till sol finns.
Eleverna i årskurs sju på Vannarödsskolan stöttar sin klasskompis Geraldo Uka i hans kamp för att få stanna kvar i Sverige. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM

Elever vill stoppa utvisning

Vannarödsskolans sjuor ordnar namninsamling för att rädda klasskamrat.
Hur mörk eller ljus är framtiden för Osby ishall? Till jul skall kommunens förslag finnas framme.  

Förslag om ishallens framtid i december

"Vi har gjort en första mätning av luften i ishallen och denna visade att det var mer mögel i luften utanför hallen än på insidan".
Ett flytande vandrarhem/hotell kan bli flytande studentbostad i Malmö, hoppas man på företaget Ecoresan. Fartyget finns ännu i Polen.  

Flytande studentbostad stävar mot Malmö

Upp emot 60 studenter ska kunna få bostad på vattnet.
Väg 113 är en av Eslövs farligaste sett till antalet dödsolyckor här. På den korta sträckan mellan Eslöv och Öslöv påminner tre kors i dikeskanten om detta. Nu satsar Trafikverket på fartkameror längs med vägen.  

Fartkameror ska göra väg 113 säkrare

Hastigheterna ska tvingas ner i Stabbarp och Öslöv.
Stefan Lundgren informerade ett 60-tal företagare om hur Sjöbo kommun ska styras under de närmaste fyra åren på frukostmötet under torsdagen.  

Prao upphör för alla elever i Sjöbo

Nya regler med högre krav gör det svårare.
Ett fyrtiotal personer hade samlats utanför vårdcentralen i Skurup och lyssnade på Yvonne Nilsson läste upp en gemensam skrivelse från personalen.  

Vårdpersonal i arg protest

”Man slår sönder från vaggan till graven här”.
Dagens nöjessnackisar
Nöjesbloggar
Katie Malik chattade
"Vänner. För. Livet."
Läs våra bilagor