Busslinje 436 räddas - men priset blir högt

Av Henrik Lindahl 8 DECEMBER 2010 17.50

Folkets protester hjälpte. Buss 436 kommer fortsätta köra som vanligt, åtminstone ett år till.
Men priset blir dyrt, fyra gånger så mycket som om resorna hade ersatts med närtrafiken.

Skånetrafiken presenterade två förslag till kommunerna. Att närtrafiken ersätter den berörda sträckan så att taxibilar hämtar resenärer eller att busstrafiken fortsätter som den gör i dag.
Kommunerna väljer det senare alternativet trots att Skånetrafiken pratar varmast för det första.
– 20 till 30 resenärer åker med varje buss, jag förstår inte hur det skulle kunna bli bättre om bilar kör dem i stället för bussar, säger Lars Ahlkvist (M), kommunalråd i Hörby.

Skånetrafiken menar att att lösningen är svår att motivera i längden eftersom den innebär stora kostnader för skattebetalarna.
Lars Ahlkvist ser investeringen som ett sätt att visa för Skånetrafiken att linjen behövs.
Även i Eslöv är man nöjd med beslutet. Att Skånetrafiken tänkt dra in sträckan från Löberöd till Östraby hade ingen ansvarig på kommunen fått någon förhandsinformation om, hävdar Cecilia Lind (S), kommunalråd i Eslöv.
– Det kom som en blixt från klar himmel när vi fick tidtabellen. Vi har jobbat intensivt för att få till det här. Vi har förstått att ett antal gymnasister skulle ha drabbats annars, säger hon.

Avtalet innebär att trafiken fortsätter i stort sett som vanligt. Enda skillnaden blir att morgonturen från Östraby från och med måndag går sju minuter tidigare än vad den gör i dag, 6.50 i stället för 6.57.
De båda turerna tillbaka från Eslöv går 14.35 och 16.35.
Priset för att ha kvar trafiken blir 850 000 kronor per år. Hur kostnaden ska delas mellan Skånetrafiken och kommunerna är inte klart.
– Vi delar kostnaderna på något sätt, antingen räknar vi ut restid eller antal resenärer per kommun och delar utifrån det eller så delar vi på priset rakt av, säger Lars Ahlkvist.
– Vi hade gärna sett att Skånetrafiken hade stått för kostnaden. Ambitionen är nu att få Skånetrafiken att fortsätta driva denna linje. Det är viktigt med kollektivtrafik i den här delen av Skåne.
Avtalet gäller i ett år. Hur det blir sedan ska kommunerna och Skånetrafiken fortsätta diskutera med start i början av nästa år.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Susanne Meijer (S) försvarade den nya straffavgiften som ska införas.  

Straffavgift införs vid miljötillsyn

Nya regler om sena avbokningar fastställdes under kommunfullmäktige.
Nu läggs Fulltofta hembygdsgrupp ner, och 700 överblivna exemplar av sockenböckerna skänks till byföreningen i Ludvigsborg. Sylve Björk i hembygdsgruppen överlämnar ett par av böckerna till Roger Persson, ordförande i byföreningen, utanför Byahuset i Ludvigsborg.  

700 böcker skänks till byföreningen

Fulltofta Hembygdsgrupp gör bokslut.
Protester
Kommunekologen i Hörby, Kristianstads kommun, boende på Linderödsåsen, företagare och föreningar protesterar mot planerna på att uppföra vindkraftverk i Ormastorpstrakten.

Hårt motstånd mot vindkraft

Planerna på en vindkraftpark med upp till fem verk i Ormastorp, Elestorp och Tormastorp möter hårdnackat motstånd.
Det var efter att ha fallit i vårdcentralens väntrum som den 82-årige mannen började bli yr och må illa. Läkare skickade hem honom och sade att han kunde ringa efter ambulans om han kände sig sämre. Senare samma dag avled mannen.  

82-åring dog efter
fall på vårdcentralen

Skickades hem trots yrsel och illamående. Dottern anmäler till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för fel i vården.
Pelle Skerup var jävig, och kommunstyrelsen gjorde rätt som skickade ut honom från mötet om arbetsmiljöproblemen på samhällsbyggnadsförvaltningen, slår förvaltningsrätten fast i en dom.  

Förvaltningsrätten ger kommunstyrelsen rätt

Pelle Skerup jävig – satt på dubbla stolar
Hörby Yrkesgymnasium
Peter Svärd, rektor på Hörby Yrkesgymnasium, berättar att företagsrekonstruktionen är avslutad och att skolan nu blickar framåt igen och hoppas få fler elever. Bland annat planeras ett nytt vård- och omsorgsprogram.  

Krisen över för skolan – startar nytt program

en fristående skolan har under hösten varit under företagsrekonstruktion, men nu är detta ett avslutat kapitel.
Åsikterna om vindkraftsutbyggnaden i Hörby kommun fortsätter att engagera kommuninvånarna och politikerna.  

Fortsatt strid om vindkraftsplanerna

Exploatörer hänvisar till beslut som inte finns.
Pelle Skerup har länge haft planer på att inreda fler lägenheter på Stora Hotellet. Nu är ombyggnaden av turistbyrån och Hotellterapeuternas lokaler i full gång.  

Turistbyrån byggs
om till hyreslägenheter

"Det är en oerhört stor efterfrågan på lägenheterna centralt i Hörby".
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Läs våra bilagor