Häxor och action i ny ungdomsbok

Av Therese Johansson 7 APRIL 2011 04.30

När författaren Mats Strandberg mötte filmvetaren Sara Bergmark Elfgren, föddes idén om att tillsammans göra en serie ungdomsböcker på temat magi och vänskap. Tre tjocka böcker skulle det bli.

Inspiration och förebilder

Inspirationen till Cirkeln hämtar Sara och Mats från både film, tv och böcker.

”Vi brukar säga att Cirkeln är den naturliga följden av allt vi har läst och sett i hela våra liv” säger Sara och räknar efter bland förebilderna. ”Om man ska titta på direkta influenser, så har filmen The Craft (Den onda cirkeln) satt djupa spår i både Mats och mig, likaså Curtis Sittenfelds Prep (I en klass för sig). Neil Gaimans Sandman-serier har nog i någon mån påverkat allt jag skrivit och gjort. Och så tv-serien Buffy the Vampire Slayer som både Mats och jag älskar. Den är en perfekt blandning av drama, action och humor. Den handlar om att växa upp, om vänskap och om vikten av att samarbeta. Där är karaktärernas utveckling ofta smärtsam och serien väjer inte för livets mörka sidor. Dessutom är den en skildring av hur svårt det är att kombinera demondödande med läxarbete...”

- Men du vet ju inte ens om jag kan skriva, invände Sara. - Det tror jag att du kan, sa Mats. Ett och ett halvt år senare är det uppenbart att Mats hade rätt. Cirkeln, den första boken i serien, har precis tryckts och rättigheterna är redan sålda till flera länder.

- Vi ville skriva något som vi själva ville läsa - en bok som man kan försvinna in i, som har många lager och karaktärer som man kan identifiera sig med. Det skulle vara en blandning av spänning, kärlek, vänskap, magi och realism. Berättelsen skulle utspelas i en liten stad och eftersom Mats kommer från Fagersta lånade vi delar av miljön därifrån, berättar Sara Bergmark Elfgren.


Tillsammans skapade Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren Engelsfors, ett litet brukssamhälle i Bergslagen, där mystiska saker börjar hända när skolan just startat för hösten.
-Vi var nyfikna på vad som skulle hända om ett gäng väldigt olika tonåringar skulle tvingas samarbeta, säger Sara. Redan när vi började skriva på Cirkeln vimlade det av Twilightkopior som alla handlade om hur en vanlig tjej träffar en mystisk, farlig kille som är vampyr, ängel eller varulv. Även om jag förstår dragningskraften i de berättelserna och själv har läst många av dem, ville vi skriva något annat, där det fanns plats för flera starka huvudpersoner och där allt inte kretsade kring en enda kärlekshistoria. När Cirkelns huvudpersoner sedan började träda fram visade det sig att de var tjejer allihop. Och självklart ville vi göra dem till aktiva, komplexa karaktärer som drev handlingen framåt.

Det är en målsättning som märks tydligt. Vid en första anblick är scenen i Cirkeln som hämtad ur vilken svensk gymnasieskola som helst. Alla de sedvanliga stereotyperna är på plats och agerar som det förväntas av dem: man hittar alla från den populäre sportkillen till den udda tjejen med färgat hår och säkerhetsnålar i kläderna.

Samtidigt blir det snart uppenbart att det finns ett rejält glapp mellan hur eleverna ser sig själva och hur andra upplever dem. Läsaren uppmuntras att se förbi det sociala spelet, att ta sig ner under ytan hos bokens karaktärer. Cirkeln rymmer häxor, trollformler och action - men utnyttjar också genrens möjligheter till att behandla svåra ämnen. För huvudpersonerna handlar det lika mycket om att slåss för rätten att vara sig själv fullt ut, som om att kämpa mot onda magiska krafter.

Sara och Mats har jobbat mycket med att få de sociala rollerna att samspela och kännas äkta.
- De behövs allihop och det var roligt att skriva dem just för att de är så olika, säger Sara. För oss handlar både Cirkeln och de kommande två böckerna i serien väldigt mycket om tolerans. Ibland måste man samarbeta med människor man verkligen inte gillar och försöka få det att fungera ändå. Det finns verkligen otrevliga, direkt elaka människor. Och nej, de har inte alla ett hjärta av guld innerst inne. Men vi måste samexistera med dem ändå - och kanske till och med försöka förstå dem.

Några samarbetsproblem har det dock inte varit frågan om vid tillkomsten av Cirkeln. Att vara två om författandet har snarare varit en tillgång under skrivprocessen, berättar Sara.
- Det har fungerat bra eftersom vi hela tiden har varit överens om att det är ett gemensamt projekt där bokens bästa alltid kommer först. Om den andra trumfar ens egen idé med något som är ännu bättre, är det ju bara att vara glad och tacksam över att boken blir bättre. Vid de tillfällen vi tyckt helt olika har vi sett till att komma på en tredje idé som båda har gillat - och den har alltid varit bättre än det vi hade tänkt från början. Just nu är vi mitt uppe i skrivandet av bok nummer två, Eld, och har det mesta som ska hända klart för oss på ett ungefär. Detsamma gäller del tre, Nyckeln. Vi vet hur slutscenen ska se ut. Sedan hoppas och tror vi att det kommer att hända mycket under skrivandet. Det är ju en del av det roliga, att bli överraskad under processen.

Cirkeln utkommer i april på Rabén & Sjögren. De två följande delarna i trilogin, Eld och Nyckeln, ges ut 2012 och 2013.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
rumänien
 

Det totala utanförskapet

Det är Sverige som är framtidslandet för folket på ”Trädgårdsgränd”.
– Något som inte var ett problem blev helt plötsligt svårt. Vi kände att det var lätt att hjälpa, säger Patrik Johansson, kyrkoherde i Veberöds församling.  

Kyrkan får inte hysa EU-migrantfamilj

Räddningstjänst stoppar övernattning på orgelläktare.
Tomas Tranströmer 1931-2015
Tomas Tranströmer tar emot Nobelpriset i litteratur ur kung Carl XVI Gustafs hand.  

"En varm, humoristisk och speciell människa"

Författaren och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer avled på torsdagen.
Zlatan Ibrahimovic gjorde båda målen när Sverige vann med 2–0 mot Moldavien. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Sveriges Zlatan Ibrahimovic under fredagens kvalmatch i grupp G mellan Moldavien och Sverige på Zimbru-stadion i Chisinau.  

Zlatan svensk hjälte efter jätteblunder

Fick bollen rakt på pannan och nickade in 1–0.
 

Ljus tändes vid kyrkan

Ljus tändes vid fotot vid den sten som blivit en minnesplats intill parkeringsplatsen vid Mariakyrkan, där den endast 24 år unge mannen sköts till döds natten till fredag.
Malmö Redhawks förlorade den femte matchen i direktkvalet till SHL mot Leksand. Nu måste det bli seger på måndag för att drömmen om SHL ska leva kvar för Malmöspelarna.  

Tung förlust för Redhawks

Måste vinna hemma på måndag för att ordna avgörande i Leksand.
Champions League
Det var ovanligt kyligt och sammanbitet på presskonferensen inför Champions League-returen. På bilden Wolfsburgs tränare Ralf Kellermann, Alexandra Popp samt Markus Tilly och Therese Sjögran från FC Rosengård.  

Wolfsburg lovar tuffa tag

Presskonferens med iskyla mellan lagen inför Champions League-returen.
Nyvångs ägare Anders Malmqvist väljer nu att sälja tomten. Han fick nej på bygglov för ett bostadshus och nu vill han bara bli av med fastigheten.  

Nyvång säljs till högstbjudande

Ägaren vill slippa fastigheten.
Läs våra bilagor