Lunchdans med mättande munsbitar

Av Kristina Nilsson 16 SEPTEMBER 2011 07.43

När det känns som att stormarna har kopplat ett ordentligt grepp om hösten och vindarna obönhörligt viner i Västra hamnen är det skönt att gå in i Båghallarna för att njuta av kryddigt varm soppa och en stunds upplyftande dans.

Fem små munsbitar och en dansfilm är dagens meny. Fem av Skånes Dansteaters dansare har fått i uppdrag att koreografera kortare stycken som dansas under lunchen. Det är lättsmält utan att för den skull vara det minsta tråkigt.

Det är en annorlunda upplevelse att sitta runt ett bord och sörpla soppa och samtidigt få en kulturupplevelse. Här är det inte harklande utan slamrande bestick och lågmält prat som ligger som en ljudmatta runtomkring i publiken. Maten skapar en viss distans, men formen är fortfarande njutbar.
Belinda Nusser öppnar med Quartet for lunch där dansarna själva sitter vid ett bord och äter lunch. De fyra dansarna bryter sig loss i en fartfyllt och underhållande stycke som lyfts av ljussättningen och samspelar fint med Caleb Fawcetts musik.

Skånes Dansteaters samarbete med filmarna Olof Werngren och bandet Gaby and the Guns är en stillsam musikvideo till låten Bränner staden. Det är en långsam och vacker kärleksförklaring till Malmö. Från exotisk Möllanromantik genom parkerna till ett tårdrypande avslut i Västra hamnen. Ett roligt samarbete mellan dansare och musiker som ger mersmak.
Duetten Fratres är det dansstycke som står ut mest av dagens fem verk, kanske tack vare Arvo Pärts suggestiva och mäktigt avskalade musik i Fratres for cello and piano.
Kang Ma har skapat en följsam duett som lämnar en stark känsla efter sig. Lika len och smakrik som chokladkrämen på kakan till kaffet.

I grå kostymer med raggig päls på ryggen tassar dansarna fram i Sara Åhmans stycke Gry. De är omväxlande olika djurflockar, från fågellika till raggiga vilddjur. Humoristiskt och snyggt.
I Anette Jellnes Within gestaltas en inre kamp i en kraftfull brottningsmatch mellan Patrick Bragdell och Kang Ma. Häri ryms en kraft som jag önskar att Jellnes vågade släppa ännu mer fri och göra mer obeveklig.
Patrick Bragdells tre väsen i Nornir vickar på höfterna och rör sig förföriskt. Det bjuds på vackra bilder, som till exempel när de fyller dansgolvet med glaspärlor, men det berör bara på ytan.

Det spretar lite under lunchdansen, både sins-emellan mellan verken och även inom enskilda verk, men omväxling förnöjer. Att tillbringa lunchen i Skånes Dansteaters sällskap piggar upp den gråaste septemberdag.


 

Skånes Dansteater, Båghallarna
Premiär 15/9
Dansare: Patrick Bragdell, Anette Jellne, Kang Ma, Belinda Nusser och Sara Åhman
Stycken:
Quartet for lunch av Belinda Nusser
Fratres av Kang Ma
Gry av Sara Åhman
Within av Anette Jellne
Nornir av Patrick Bragdell

Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Jonas Carping är dubbelt aktuell. Dels med duon Manifestet, dels med första egna singeln på svenska.  

Jonas Carping vill
slå ett slag för glädjen

Under sommarkvällarna i år kommer Jonas Carping ofta att sitta någonstans och spela sin låt Sommarnattens sång på sin gitarr.
- Jag tycker om att köra bil, säger Anne Lundberg. I sommar tar hon tv-tittarna med på en resa genom Sverige och plockar upp tolv kända personer på vägen.  

Sommarshow på fyra hjul

Att SVT-profilen Anne Lundberg intervjuar kända människor i Sommar-Sverige hör till.
Bobby Liebling var i god form och har en anmärkningsvärt bra röst, konstaterar tidningens recensent.  

Hårda riff från
piggt Pentagram

I onsdags befann sig en riktig heavy metallegendar i Hässleholm.
Demoner består av Rasmus Nyvall, tenorsaxofon, Joakim Svensson, gitarr, Simon Frödeberg, bas, Johan Pihleke, keyboards, Joakim Jensen, trummor och Johan Thuresson, gitarr. Albumet Anakronism släpptes digitalt i april och på cd i maj.  

Demoner med en egen musikalisk mix

I våras debuterade Demoner med skivan Anakronism. Nu är det klart att bandet spelar på Festivalen Bredvid.
Jeanette Capocci har hyllats av flera recensenter för sin insats i Charmörer på vift, där även bland annat Robert Gustafsson och Allan Svensson medverkar. – Robert gör jag mitt bästa för att förföra varje kväll, säger den Markarydsbördiga komediennen.  

Jeanette lockar till skratt i Kalmar

Jeanette Capocci har fått strålande recensioner och spelar för en närapå fullsatt teater varje kväll på Krusenstiernska gården.
Dagens nöjessnackisar
Nöjesbloggar
Läs våra bilagor