Lunchdans med mättande munsbitar

Av Kristina Nilsson 16 SEPTEMBER 2011 07.43

När det känns som att stormarna har kopplat ett ordentligt grepp om hösten och vindarna obönhörligt viner i Västra hamnen är det skönt att gå in i Båghallarna för att njuta av kryddigt varm soppa och en stunds upplyftande dans.

Fem små munsbitar och en dansfilm är dagens meny. Fem av Skånes Dansteaters dansare har fått i uppdrag att koreografera kortare stycken som dansas under lunchen. Det är lättsmält utan att för den skull vara det minsta tråkigt.

Det är en annorlunda upplevelse att sitta runt ett bord och sörpla soppa och samtidigt få en kulturupplevelse. Här är det inte harklande utan slamrande bestick och lågmält prat som ligger som en ljudmatta runtomkring i publiken. Maten skapar en viss distans, men formen är fortfarande njutbar.
Belinda Nusser öppnar med Quartet for lunch där dansarna själva sitter vid ett bord och äter lunch. De fyra dansarna bryter sig loss i en fartfyllt och underhållande stycke som lyfts av ljussättningen och samspelar fint med Caleb Fawcetts musik.

Skånes Dansteaters samarbete med filmarna Olof Werngren och bandet Gaby and the Guns är en stillsam musikvideo till låten Bränner staden. Det är en långsam och vacker kärleksförklaring till Malmö. Från exotisk Möllanromantik genom parkerna till ett tårdrypande avslut i Västra hamnen. Ett roligt samarbete mellan dansare och musiker som ger mersmak.
Duetten Fratres är det dansstycke som står ut mest av dagens fem verk, kanske tack vare Arvo Pärts suggestiva och mäktigt avskalade musik i Fratres for cello and piano.
Kang Ma har skapat en följsam duett som lämnar en stark känsla efter sig. Lika len och smakrik som chokladkrämen på kakan till kaffet.

I grå kostymer med raggig päls på ryggen tassar dansarna fram i Sara Åhmans stycke Gry. De är omväxlande olika djurflockar, från fågellika till raggiga vilddjur. Humoristiskt och snyggt.
I Anette Jellnes Within gestaltas en inre kamp i en kraftfull brottningsmatch mellan Patrick Bragdell och Kang Ma. Häri ryms en kraft som jag önskar att Jellnes vågade släppa ännu mer fri och göra mer obeveklig.
Patrick Bragdells tre väsen i Nornir vickar på höfterna och rör sig förföriskt. Det bjuds på vackra bilder, som till exempel när de fyller dansgolvet med glaspärlor, men det berör bara på ytan.

Det spretar lite under lunchdansen, både sins-emellan mellan verken och även inom enskilda verk, men omväxling förnöjer. Att tillbringa lunchen i Skånes Dansteaters sällskap piggar upp den gråaste septemberdag.


 

Skånes Dansteater, Båghallarna
Premiär 15/9
Dansare: Patrick Bragdell, Anette Jellne, Kang Ma, Belinda Nusser och Sara Åhman
Stycken:
Quartet for lunch av Belinda Nusser
Fratres av Kang Ma
Gry av Sara Åhman
Within av Anette Jellne
Nornir av Patrick Bragdell

Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
sista säsongen

MSO vill överraska publiken nästa säsong

Nu presenteras programmet för sista säsongen i det gamla konserthuset.
Andreas Weise blev förtjust i Frank Sinatras musik redan som barn och låter sig gärna inspireras i New York. – Jag trivs här, det känns som om jag passar in bra här, säger han.  

Andreas Weise på Sinatra-turné

Nästa år är det 100 år sedan Frank Sinatra föddes, men redan i höst drar tre artister på en stor Sinatra-turné.
Ing-Marie Inka Johansson, Jeanette Thelander och Per Gustavsson är bara några av författarna som deltar i andra upplagan av Litteraturrundan, som hålls den 10-11 maj. 8Foto: Pernilla Ekdahl

Från sagor till rock på Litteraturrundan

För andra gången arrangeras Litteraturrundan i Skåne och i norra Skåne bjuds på allt ifrån sagorace till panelsamtal om rocklyrik.
– Jag är väldigt glad och tacksam för erbjudandet från Wanås Konst och ser fram emot att få visa min utställning For good and for bad, säger Helene Billgren i ett pressmeddelande. Samarbetet, som fått namnet Grafikens Hus c/o Wanås konst, inleds den 14 juni.  

Wanås tar över Billgrenutställning

Wanås konst tar över Helene Billgrens utställning For good and for bad, som skulle ha visats på nedbrunna Grafikens hus i Mariefred i sommar.
Dagens nöjessnackisar
Nöjesbloggar
Har du klippt gräset än i år?
Ja 56%
 
Nej 44%
 
Antal röster: 406
Läs våra bilagor