Lunchdans med mättande munsbitar

16 SEPTEMBER 2011 07.43

När det känns som att stormarna har kopplat ett ordentligt grepp om hösten och vindarna obönhörligt viner i Västra hamnen är det skönt att gå in i Båghallarna för att njuta av kryddigt varm soppa och en stunds upplyftande dans.

Fem små munsbitar och en dansfilm är dagens meny. Fem av Skånes Dansteaters dansare har fått i uppdrag att koreografera kortare stycken som dansas under lunchen. Det är lättsmält utan att för den skull vara det minsta tråkigt.

Det är en annorlunda upplevelse att sitta runt ett bord och sörpla soppa och samtidigt få en kulturupplevelse. Här är det inte harklande utan slamrande bestick och lågmält prat som ligger som en ljudmatta runtomkring i publiken. Maten skapar en viss distans, men formen är fortfarande njutbar.
Belinda Nusser öppnar med Quartet for lunch där dansarna själva sitter vid ett bord och äter lunch. De fyra dansarna bryter sig loss i en fartfyllt och underhållande stycke som lyfts av ljussättningen och samspelar fint med Caleb Fawcetts musik.

Skånes Dansteaters samarbete med filmarna Olof Werngren och bandet Gaby and the Guns är en stillsam musikvideo till låten Bränner staden. Det är en långsam och vacker kärleksförklaring till Malmö. Från exotisk Möllanromantik genom parkerna till ett tårdrypande avslut i Västra hamnen. Ett roligt samarbete mellan dansare och musiker som ger mersmak.
Duetten Fratres är det dansstycke som står ut mest av dagens fem verk, kanske tack vare Arvo Pärts suggestiva och mäktigt avskalade musik i Fratres for cello and piano.
Kang Ma har skapat en följsam duett som lämnar en stark känsla efter sig. Lika len och smakrik som chokladkrämen på kakan till kaffet.

I grå kostymer med raggig päls på ryggen tassar dansarna fram i Sara Åhmans stycke Gry. De är omväxlande olika djurflockar, från fågellika till raggiga vilddjur. Humoristiskt och snyggt.
I Anette Jellnes Within gestaltas en inre kamp i en kraftfull brottningsmatch mellan Patrick Bragdell och Kang Ma. Häri ryms en kraft som jag önskar att Jellnes vågade släppa ännu mer fri och göra mer obeveklig.
Patrick Bragdells tre väsen i Nornir vickar på höfterna och rör sig förföriskt. Det bjuds på vackra bilder, som till exempel när de fyller dansgolvet med glaspärlor, men det berör bara på ytan.

Det spretar lite under lunchdansen, både sins-emellan mellan verken och även inom enskilda verk, men omväxling förnöjer. Att tillbringa lunchen i Skånes Dansteaters sällskap piggar upp den gråaste septemberdag.


 

Skånes Dansteater, Båghallarna
Premiär 15/9
Dansare: Patrick Bragdell, Anette Jellne, Kang Ma, Belinda Nusser och Sara Åhman
Stycken:
Quartet for lunch av Belinda Nusser
Fratres av Kang Ma
Gry av Sara Åhman
Within av Anette Jellne
Nornir av Patrick Bragdell

Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Mama Dash, det vill säga Patric Berg, Mats Widell, Micke Dahlén, Pedde Klementsson, Sanna Klementsson Berg och Roger Munch spelar närmast på hockey-VM för damer i Malmö. Foto: Pedde Klementsson

Mama Dash gör reggae på svenska

Mama Dash, reggaebandet från Hässleholm, växlar upp och byter språk.– Det är en dröm jag haft länge, att göra en svensk reggaeplatta, säger Patric Berg, gitarrist och låtskrivare i bandet.
De tre Roos-stipendiaterna Ida Persson, Martha Ossowska Persson och Idun Baltzersen var samlade på Moderna Museet i Malmö på fredagen.  

Trippel Roos-stipendiater

Martha Ossowska Persson, Ida Persson och Idun Baltzersen. Så heter de tre unga konstnärerna som fått årets Fredrik Roos-stipendium.
Christoffer Nilsson från Broby är elitbrottare och en av utmanarna i årets omgång av Gladiatorerna. – Det är faktiskt lika tufft som det ser ut, säger han om att möta gladiatorerna.

Brottaren som tar sig an Gladiatorerna

Det såg betydligt lättare ut hemma i tv-soffan än det var i verkligheten. Det konstaterar 28-årige Christoffer Nilsson från Broby som är en av årets utmanare i Gladiatorerna.
Jeanette Thelander, Anette Mjöberg, Anders Berling, Birgitta Ericsson, Gunilla Karlsson, Tore Månsson, Eva-Marie Gyllander, Per Gustavsson, Leif Börje Frid och längst fram bokbussens chaufför, biblioteksassistenten Annette Marcus, är några av alla de som medverkar i årets upplaga av Litteraturrundan.  

Författare bjuder in
till Litteraturrundan

Berättandet får stor plats i den norra delen av Litteraturrundan, som arrangeras över hela Skåne den 25-26 april.
Några av de deltagande författarna och förlagsrepresentanterna i Litteraturrundan. Övre raden från vänster Martina Elmqvist, Marica Källner, Ica Fischerström, Kerstin Önnebo och Peter Winai, undre raden Lo Söllgård, Christin Holmgren, Jacob Härnqvist, Suzanne Mortensen och Erik Hirschfeld. Foto: Christina Justesen

Runda där läsare och författare möts

– Litteraturrundan är ett sätt för oss författare att arbeta med något gemensamt och både träffa varandra och läsarna, säger Jacob Härnqvist, författare från Malmö. 25-26 april drar årets skånska Litteraturrunda i gång - den tredje sedan starten 2013.
Sanna Nielsen i Kristina från Duvemåla, den israeliske jazzmusikern Avishai Cohen, den kinesiske stjärnpianisten Lang Lang, fadosångerskan Mariza, den elektroniske artisten Robert Henke och en hyllning till Frank Sinatra. Det är något av det som publiken kan uppleva på Malmö Live i höst.

De ska fylla Malmö Live

Varierat utbud med program för alla åldrar i höst.
Läs våra bilagor