Linnea Henriksson om sina låtar

Av Maria Zandihn 15 AUGUSTI 2012 13.28

Hur kom låtarna på ”Till mina älskade och älskare” till? Vi bad Linnea Henriksson gå igenom sina darlings på albumet.

Alice
- Jag skrev den när jag var ute på turné med Prylf och låg på ett oinspirerande studentrum i Bollnäs och det var första året jag skötte mitt eget företag. Så jag satt där med alla kvitton och traktamenten och allt var väldigt, väldigt tråkigt. Plötsligt kom låten till mig. Och jag började nynna och nynna, sedan var ett första utkast i princip klart.

Lyckligare nu
- Det här är ju Orups låt som kom till en bit in i samarbetet mellan oss. Han har hela tiden fått massa texter av mig, och den här låten känns som en låt till mig. Han har verkligen lyckats fånga mig i den tycker jag. Och så körar min pappa Micke Henriksson på den, så den är väldigt mycket min tack vare det också.

Väldigt kär/obegripligt ensam
- Från början hette den ”Jävligt ensam” men Orup sa strängt men vänligt till mig att ”Linnea, det där kan den inte heta”. Så vi ändrade titeln. Låten skrevs ganska direkt efter Idol och var den första låten jag skickade iväg till skivbolaget i hopp om att få napp. Och det fick jag ju!

Mitt rum i ditt hjärta
- Det här är också en gammal låt, som jag skrev efter Idol. Lyssnar man på texten så känner man igen temat. Från början var den gjord på engelska men jag kände att jag behövde ha med den på mitt album så jag skrev om den på svenska. Det är också en ganska arg låt som jag tonade ner lite. Det blir ändå tillräckligt nära och personligt bara man använder det svenska språket.

Aldrig blekna
- Det är en kul sak med väldigt många av mina låtar, att jag alltid vet exakt när det hände som jag skriver om. Jag citerar ofta mig själv från anteckningar nämligen, men nu när jag valt att skriva med andra på låtarna har jag fått gå ett steg ifrån och snarare utgå från något och sedan berätta. Det här är en sådan låt som jag skrivit under det senaste året. Det jag själv gillar med den är hur vi jobbat med kontraster. Man kan lätt luras av att det är en ganska trevlig låt, men lyssnar man så är det en ganska sorglig historia.

Jag vet nåt som inte du vet
- Lite ”in your face!” Den har flera huvudrollsinnehavare. Jag skriver en låt så slipper jag säga något, förstår du? Jag och Lars Skoglund skrev den ihop, och båda tänkte direkt att det är en låt som man kan ge allt på när man är ute och spelar live. Jag älskar att skriva låtar som man kan göra väldigt starka live.

Sista gången
- Den är lite sorgligare och är skriven nu i år. Det är en låt jag haft ganska länge, som jag testat med olika låtskrivare, men det slutade med att jag skrev den med Vittorio Grasso som egentligen producent. Han sa någon kommentar som ”shit, det är så här den ska fortsätta”. Det fanns ett utkast men sedan kom bryggorna och refrängen direkt, min första ”what-upplevelse”, hur lätt det var att hitta till den låten. Men det är en sådan låt som jag inte tror hade blivit till om jag inte träffat rätt person att göra den med.

När jag var liten
- Min superhjältelåt som också har lite av superhjältesidor över sig. Både musikmässigt och textmässigt.

Din tomma lägenhet
- Detta är lite av skivans utmaning, vi visste inte hur vi skulle få fram den musikaliskt. Men vi fick fram det. Och det är kul att leka med texter och berättelser. Det är en ganska knäpp historia om man lyssnar, men jag kan säga att jag aldrig har stalkat någon även om det kan verka så när man lyssnar, haha.

Dansa med mig
- Det här är min personliga favorit. Den representerar mig så mycket. Jag brukar mest skriva låtar för att avreagera mig, så de är ofta ganska sorgliga. Men denna blev ganska hoppfull och kär, och jag är väldigt glad över att jag vågade vara så naken.

Lyssna på Linneas album här!

Linnea Henriksson spelar på Malmöfestivalen fredagen 17 augusti kockan 18 på Posthusplatsen, stora scenen.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus

Malmöfestivalen

Skånskans Instagram: