"Ska bli mer öppen och ljus"

Av Caroline Stenbäck 30 NOVEMBER 2012 14.30

– Om vi har lyckats, då känner man inte igen den gamla skolan, säger Berit Restad på Lokal XXX Arkitekter i Stehag, som fått uppdraget att förvandla Centralskolan till den nya F-9-skolan.

Den nuvarande huskroppen behålls, men invändigt ska stora förändringar ske.
– Skolan är i dag rätt så trist, långa smala korridorer, mörkt och ombyggnaden från 1997 gör att man har svårt att orientera sig. Det vill vi ändra på genom att öppna upp skolan, säger Berit Restad.

I skolans centrum blir det en stor yta med matsal och kafé samt en scen. Klassrum ska slås ihop för att skapa större ytor för att passa den nya pedagogiken som kommunen vill satsa på.
– Det ska bli en mer integrering av åldrarna och mötesplatser med kunskap. En etta ska kunna se vad en trea håller på med. Man ska kunna hålla på med närliggande ämnen på samma ställe. Ytorna ska även skapa trygghet. Det ska inte finnas trånga vrår där man inte ser vad som händer.

Klasserna får inte några egna klassrum som traditionellt, säger Berit Restad.
– I stället blir det många utrymmen med olika typer av kvaliteter. Rum som exempelvis är tysta, lugna, kreativa och så vidare.


Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Fredrik Malmgren är ordförande i Djurens Vänner Malmö och ser fram mot att den egna gården i Kyrkheddinge ska stå klar i början av nästa år.

Bygger för djuren

I Kyrkheddinge har Djurens Vänner hittat sin egen gård.
Sverigedemokraterna (fr v) Fredrik Andersson, tekniker, Jonas Andersson, fritidsassistent, Mats-Åke Westeson, byggnadssnickare, Ulla Winrup, egen företagare och Richard Olsson, produktionsansvarig, tar plats i fullmäktige.

SD inte förvånade över framgången

Förväntade sig att bli tredje största parti.
Pia Jönsson (S) och valnämndens ordförande Pierre Lindberg (M) räknade röster på onsdagen.

Sena röster säkrade SD:s femte mandat

M kan tvingas söka stöd även utanför alliansen.
Valet - Staffanstorp

Moderat minskning bäddar för en allians

Men SD:s femte mandat kan gå tillbaka till M.
Glada miner på S-valvakan i Staffanstorp. Pierre Sjöström och Rikard Larsson gör tummen upp för S-resultatet efter första prognoserna.

Glada miner hos S

Glada miner hos S.
– Kanske har politikerna supit lite för mycket men M-majoriteten har gjort ett bra jobb och ska sitta kvar, tyckte Ingrid och Ingvar Florén som röstade i Hjärups skola.

Här verkade Cannes-resorna vara glömda

Men förstagångsväljare valde att rösta på S.
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor