Ansökan om mellanlager i Barsebäck

6 MARS 2013 16.00

Barsebäck Kraft AB lämnade på onsdagen in sin bygglovsansökan till Kävlinge kommun om ett tillfälligt mellanlager för radioaktiva byggdelar vid det stängda kärnkraftverket i Barsebäck, rapporterar sydsvenskan.se.

Bolaget, som ägs gemensamt av Vattenfall och Eon, har redan fått klartecken för ett mellanlager från mark- och miljödomstolen. Men Kävlinges politiska ledning har gjort klart att den tänker rösta nej, eftersom kommunen fruktar att lagret i praktiken kan komma att bli ett slutförvar.

Tanken med mellanlagret är att rivningen av Barsebäck inte ska behöva dröja till dess det planerade slutförvaret för kärnavfall i Forsmark är klart.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Nöjda med ny femklöver är Nils Nyberg och Erika Sturesson (MP), Stina Larsson (C), Pia Almström och Johan Ericsson (M), Peter Rugarn (KD) och Carina Ingelsson (FP).

Femklöver ska styra Kävlinge i fyra år

Genom att ta in även Miljöpartiet i familjen får den tidigare borgerliga alliansen, nu en femklöver, majoritet i Kävlinge kommun.
När kärnkraftverket rivs ska det kontaminerade avfallet mellanlagras på området. För detta ändamål vill ägaren Eon bygga det mellanlager som Kävlinges politiker nu tvingas godkänna.

Politiker tvingas säga ja till mellanlagret

Efter att i två år försökt tvinga på Eon tillfälligt bygglov för ett mellanlager för radioaktivt avfall ger Kävlinge kommun nu upp.
Anita Persson, ordförande i konstnärsföreningen Coloriterna, och Marianne Tegfält hänger tavlor inför Kulturlördagen.

Kulturell lördag
ska lyfta föreningarna

I dag flyttar kommunens kulturliv in i Lödde centrum.
Frans Möllergymnasiet stängde för några år sedan. Nu ska Fazer flytta in i lokalerna och tillverka sjukhusmat åt Region Skåne.  

Fazer skapar 50 nya
jobb i nedlagd skola

Kan ge anställningar åt långtidsarbetslösa.
Bengt Holmkvist fick hjälp av Hemrehab när han kom hem från sjukhusvistelse och kan nu gå själv igen. Sambon Irene Bengtsson berömmer rehabteamet.

De ger stöd och hjälp i livets svåraste skeden

På tisdagen firades tioårsjubileum för Hemrehab och Vilagruppen i Kävlinge.
Mattias Carlsson tog med Skånskans fotograf till sin arbetsplats, 25 meter upp i luften. Korgen hänger i en vajer i en lyftkran. Tegelstenarna, de inre från 1891, bryts loss för hand. Innan rivningen påbörjades för tio dagar sedan var den omkring 50 meter hög.  

Sista skorstenen
rivs sten för sten

Spåren efter industriepoken Kävlinge på väg bort
Linus Alexandersson, Maia Möller, Filippa Henriksson, Tilde Coger och Tove Kronqvist Carmenhall har tillsammans med klasskamraterna i 5b på Lackalänga skola byggt sina drömkök, skalenligt 1:10. En vecka tog jobbet i ett speciellt teknikprojekt.

Byggde drömkök

Femmorna fick släppa loss kreativiteten.
Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna och Anders Hugosson, vd UC med Kävlinges Pia Almström, kommunstyrelseordförande och mats Rosén, näringslivs. och turistchef. FOTO: JOANNA BLADH, KÄVLINGE KOMMUN

Kävlinge utsedd till årets företagarkommun

Här finns stor öppenhet och en vilja att lyckas.
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor