Gallerist om muslimer: "De vill ta över"

Av Peter Palmkvist/TT 7 MARS 2013 11.21

Inte bara omsorg om konstnärens frihet ligger bakom galleristen Henrik Rönnquists satsning på en utställning med Lars Vilks rondellhundar. Han kritiserar också invandringspolitiken.

Hund som provocerar

  • 2007 gjorde Lars Vilks sina första bilder av profeten Muhammed som rondellhund, i kölvattnet av de danska Muhammedkarikatyrer som vållade stort rabalder internationellt.
  • Vilks bilder skulle enligt honom själv ses som försvar för yttrandefrihet och konstnärlig frihet. De provocerade starkt och konstnären utsattes för hot och fördömanden.
  • Vilks står ännu under polisens beskydd. Två unga män har försökt tända eld på hans hus, tre andra män var åtalade för påstådda mordplaner mot honom.
  • I september 2012 deltog Vilks i ett möte med den starkt antiislamska organisationen Stop Islamization of Nations (Sion) i New York. Han har också själv fällt islamkritiska uttalanden.
  • Vernissagen på Vilks utställning i Malmö är planerad till den 6 juli.

– Jag är absolut inte rasist. Det handlar om att politikerna har gjort fel med integrationen, säger Rönnquist till TT.
Han berättar om polisskydd, nattliga telefonsamtal och otrevliga föremål i brevlådan sedan planerna på en utställning i Malmö i sommar med Lars Vilks verk blivit kända. Rönnquist tycker att invandringen gjort Sverige otryggt, så att han tvingas åka taxi hem varje dag.

– Det finns tyvärr en överrepresentation av invandrare som begår brott. Det gör att vi hamnar i en osäker tillvaro, påstår han.
I en bloggintervju av sverigedemokraten Filippa von Platen i Malmö säger Rönnquist att "gruppvåldtäkter är inte svenskt" och påstår att alla överfallsvåldtäkter i Oslo begås av invandrare från Mellanöstern och Nordafrika.

Står du för de här uttalandena?
– Ja, annars hade jag ju inte sagt dem.
Ändå anser sig Rönnquist eventuellt felciterad i påståendet att muslimer vill "ta över".
– Men jag tycker att de tar för stor plats.
Om Lars Vilks och hans bilder säger Rönnquist:
– Han ser ju problemet med att vi inte längre får leva som svenskar i Sverige.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Tävlingsdags! Petrut Pruna hoppas kunna ta sig vidare och försvara Sverige när Pizza World Cup avgörs i Danmark. Men först måste han vinna i Göteborg med sin vegetariska pizza.  

Han försvarar Malmö
i pizza-SM

En vegetarisk pizza, smaksatt med mörk sirap och Philadelphiaost – kommer det att bli det vinnande bidraget i Pizza Grand Prix?Det hoppas Petrut Pruna, som uppfunnit den.
Föreningen Paraplyet here den gemensamma paraplyföreningen för Malmös föreningar för funktionshindrade och patienter. De nya lokalerna skulle ha invigts den 9 december. Men bygglov saknades. Foto: Lennart Larsson  

Kommunal lokal saknade bygglov

Satsningen på att samla Malmös föreningar för funktionshindrade och patientföreningar i en gemensam lokal har gått i stöpet.
Förra gången politikerna sa ja till ett vindkraftverk i södra Malmö revs besluitet upp av länstyrelsen och mark- och mijödomstolen. Men Eons verk ska inte ligga i ett lika känsligt område motiverar man. I  

Nytt vindkraftverk i Klagshamn

Det kan bli en ny vindkraftsstrid i södra Malmö. Politikerna i stadsbyggnadsnämnden är inte överens och boende i området är negativa till planerna.
Det är fortfarande oklart om det blir en fjärde våning i Edvard Perssons födelsehus vid Triangeln. MBK har gått vidare till högsta instans. Och nu beviljar Mark- och miljööverdomstolen prövningstillstånd.  

Fortsatt strid om lägenheter på vind

Ärendet upp i högsta instans efter överklagan
Ägaren till skrapan på Segevång vill öka flexibiliteten för fastigheten och skapa en bredare användning. Nu ska en ny detaljplan tas fram för området.  

Nya planer på gång för skrapan

Ägaren till skrapan på Segevång vill öka flexibiliteten och skapa en bredare användning.
Samarbetet mellan AB Skånska Dagbladet och den norske hotellkungen Petter A Stordalen med Nordic Choice Hotels presenterades i augusti förra året. I Skånska Dagbladets gamla tidningshus och i en ny del utmed Norra Vallgatan ville parterna bygga ett fem våningar högt hotell med sammanlagt 180 rum.  

Hotellprojekt stoppas

Skånska Dagbladet får inte lov att riva sitt hörnhus
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Läs våra bilagor