The National klara för Roskildefestivalen

Av Yvonne Erlandsson 25 MARS 2013 07.00

The National kommer tillbaka Roskildefestivalen i sommar, kan Skånska Dagbladet i dag avslöja.
– När de var här första gången 2007 var de nästan helt okända, efter det har de bara blivit större, säger Roskildes musikansvariga Rikke Öxner.

Ohio-bandet har ett speciellt förhållande till Skandinavien och har en stor publik i Sverige. Den här gången har de med sig nya plattan Trouble will find me.
– De var här för två år sedan och de är alltid ett av de band som vår kärnpublik önskar sig, säger Rikke Öxner.

Första gången spelade The National på en scen med kapacitet för 5 000 personer, andra gången för 17 000.
– Jag tror de kommer att få stor uppmärksamhet när vi offentliggör deras festivalspelning på måndagen, men vilken scen de får spela på i år är inte klart ännu, säger Rikke Öxner.
2007 hade Roskildefestivalen en större skandinavisk publik än de senaste åren. Den danska kronans förhållande till den svenska var ett av skälen till att intresset minskade hos svensk publik. Nu arbetar Roskildefestivalens ledning på olika sätt för att få tillbaka den svenska publiken igen. Genom Roskilde Road Trip vill man sprida budskapet att festivalen inte enbart handlar om att konsumera musik utan att publiken även kan vara med och skapa festivalen. Förra året gästade evenemanget Lund och den 13-20 april kommer Roskilde Road Trip till Inkonst i Malmö. De gör även nedslag i Göteborg samt i Oslo och Hamburg.

– Vi försöker få fatt i människor som är aktiva, kreativa och engagerade och som vill vara med och skapa festivalen, säger festivalens presstalesman Christina Bilde. Och det vi har upptäckt är att den svenska målgruppen är mycket engagerade i det vi kallar "hemslöjd". De tycker om att vara med och skapa. Många vet dock inte att den möjligheten finns. Med Roskilde Road Trip vill vi visa bredden och att ta del av evenemanget är ett sätt att prova på festivalen. När man vill berätta om något gör man det på bästa sätt genom att visa.
Genom publikundersökningar har Roskildefestivalens ledning tagit fram profiler på sina besökande, både de svenska, danska och tyska.
– Vi har upptäckt att de svenska publiken är något äldre än den danska och även att när man kommer från ett annat land har man ett annat behov av bekvämlighet. Därför har vi uppgraderat de tjänster som man kan köpa på förhand, säger Christina Bilde.
Man har länge kunnat köpa tältplats via biljetten.
– Men många av våra besökare kommer i stora grupper. Svenskarna brukar kommer i grupper om cirka åtta personer, medan de danska grupperna i genomsnitt är elva personer. Första dagen står tusentals människor och väntar på att få komma in på campingen. Kommer man från Danmark är det lättare att skicka en eller ett par stycken i förväg för att hålla plats till alla, men det är svårare för dem som kommer från Sverige, Norge eller Tyskland, säger Christina Bilde.

Därför har festivalen i år lagt till möjligheten att boka ett campingområde där det finns tält till flera alternativt ett område där alla kan placera sina tält bredvid varandra.
Campingområdet "get a tent uptown" i närheten av Orange scen, som även inbegriper frukost och varma bad är redan fullbelagt.

Nyligen meddelade Hultsfredsfestivalens tyska ledning att den småländska musikfesten flyttar till Sigtuna redan i sommar.
Tror ni att ni får fler sydsvenskar att resa till Roskilde nu?
– Det kommer att visa sig, men vi vet ju att de flesta svenskar som kommer hit kommer från Sydsverige. Hultsfred är ju också en campingfestival precis som Roskilde, så vi hoppas förstås få en del av den publik som kanske inte vill resa så långt. Men det är ju trots allt musiken som är avgörande om man köper biljett eller inte.
Märker ni ett ökat tryck på biljetter när ni släpper ett stort namn?
– Det som är spännande med vår publik är att de är så musikintresserade så ibland är det tvärtom ett mindre band som drar mer biljettköpare. Det gäller bara att få hit rätt band vid rätt tidpunkt. Men ett så stort namn som till exempel Bruce Springsteen som vi hade förra året gör förstås ett direkt avtryck på försäljningen, säger Christina Bilde.


 

Hittills offentliggjorda akter för Roskildefestivalen 2013 är bland andra Rihanna, Slipknot, Savages, Queens of the Stone Age, Kvelertak, Kendrick Lamar, Kraftwerk, Tego Calderón, Dead Can Dance, Efterklang, Hatebread, Jake Bugg, Of Monsters and Men, Volbeat, Wintergatan.

Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Jeanette Thelander, Anette Mjöberg, Anders Berling, Birgitta Ericsson, Gunilla Karlsson, Tore Månsson, Eva-Marie Gyllander, Per Gustavsson, Leif Börje Frid och längst fram bokbussens chaufför, biblioteksassistenten Annette Marcus, är några av alla de som medverkar i årets upplaga av Litteraturrundan.  

Författare bjuder in
till Litteraturrundan

Berättandet får stor plats i den norra delen av Litteraturrundan, som arrangeras över hela Skåne den 25-26 april.
Några av de deltagande författarna och förlagsrepresentanterna i Litteraturrundan. Övre raden från vänster Martina Elmqvist, Marica Källner, Ica Fischerström, Kerstin Önnebo och Peter Winai, undre raden Lo Söllgård, Christin Holmgren, Jacob Härnqvist, Suzanne Mortensen och Erik Hirschfeld. Foto: Christina Justesen

Runda där läsare och författare möts

– Litteraturrundan är ett sätt för oss författare att arbeta med något gemensamt och både träffa varandra och läsarna, säger Jacob Härnqvist, författare från Malmö. 25-26 april drar årets skånska Litteraturrunda i gång - den tredje sedan starten 2013.
Sanna Nielsen i Kristina från Duvemåla, den israeliske jazzmusikern Avishai Cohen, den kinesiske stjärnpianisten Lang Lang, fadosångerskan Mariza, den elektroniske artisten Robert Henke och en hyllning till Frank Sinatra. Det är något av det som publiken kan uppleva på Malmö Live i höst.

De ska fylla Malmö Live

Varierat utbud med program för alla åldrar i höst.
Flight 4U9525
Maria Radner (till höger) och och Oleg Bryjak (vänster) fanns bland de omkomna. På en gymnasieskola i Haltern sörjer man sina omkomna kamrater.  

Operastjärnor bland offren i flygkraschen

...och på en tysk skola råder sorg sedan 16 kamrater omkommit.
Göran Rudbo och Ken Wennerholm i Triple & Touch har jobbat med Star for Life i Sydafrika i tio år. Nu kommer de med Marching for love-turnén till Malmö. Pressbild

Kärleksmarsch på
väg till Skåne

Star Choir South Africa är ute på turné genom Sverige och på torsdag den 26 mars kommer de till Malmö och Slagthuset.
Läs våra bilagor