Expo: "Nazister som bytt skepnad"

Av Torbjörn Wester 18 APRIL 2013 16.00 (UPPDATERAD 16.04)

Den antirasistiska tidningen Expo granskade nyligen Svenskarnas partis ideologi.
– Vad jag menar är att det är ett nazistiskt parti, säger Jonathan Leman på Expo.

Jonathan Leman gjorde researchen tillsammans med journalisten Annika Hamrud, De gick igenom material från partiet, deras radiosändnignar och tidningar.

I artikeln i Expo menar de att partiet är en ombildning av Nationalsocialistisk front, att man tonat ned den nazistiska retoriken, men att den nationalsocialistiska kärnan i politiken finns kvar.
– Den enda skillnaden jämfört med innan som jag kan hitta när jag lyssnar på deras rado och läser deras tidningar är att man fått en seriösare framtoning, säger Jonathan Leman. Man har dragit en lärdom, organisationens tidigare framtoning skrämde iväg människor som de borde ha attraherat.
Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker för otillåten påverkan på Säpo, säger att man bedömer att Svenskarnas parti är en del av den svenska vit makt-miljön.

Är Svenskarnas parti ett nazistiskt parti, Ahn-Za Hagström?
– Ja, i den bemärkelsen att nazism är en förkortning av nationalsocialism. Dagens Svenskarnas parti började som Nationalsocialistisk front 2002, en organisation som ville ta makten på demokratisk väg för att sedan avskaffa demokratin. De ställde upp i kommunala val både 2002 och 2006, men bedömde att begreppet ”nationalsocialism” i partinamnet var ett hinder för att få de röster man ville ha och bytte därför namn 2008: först till Folkfronten och sedan till Svenskarnas parti.


RELATERADE ARTIKLAR
Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Orgeln i Vollsjö kyrka är den största av de två som församlingen fick 1964 och har ett tonomfång på 16 register, berättar Ingela Bertilsson. - Man klarar sig långt med det, det mesta går att spela på den här orgeln.  

Klingande gåva fyller 50

Vollsjö församling firar sina två orglar med mäktig konsert
En presentbutik på Västergatan i Sjöbo fick stora vattenskador när regn började rinna in genom taket. Räddningstjänsten åtgärdade läckan genom att rensa ett stuprör.  

Regnet orsakar nytt kaos

Söndagens regn har orsakat ett nytt flöde av översvämningslarm i sydost. I Sjöbo fick en butik stora vattenskador när det började rinna in genom taket.
Lång, med bra rygg och fina ben. Så motiverade en av besökarna sin röst på Durance, som utsågs till den finaste Charolaiskvigan på Backagårdens auktion på lördagen.  

Många såg kvigor
gå under klubban

Muskler, ryggar och bakdelar synades när 25 snövita Charolaiskvigor auktionerades ut på Backagården i Sjöbo. Vackrast av dem alla var Durance från Mellby.
Kyrkvaktmästare Fredrik Hellwig är mest nöjd med den nya fikaplatsen som blivit möjlig att göra genom att ett antal kyrkbänkar plockades bort. Eftersom det inte finns något församlingshem i Tolånga blir det här en naturlig mötesplats efter till exempel en gudstjänst.  

Efterlängtad invigning

Efter ett drygt år kan kyrkdörrarna öppnas igen.
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Katie Malik chattade
"Vänner. För. Livet."
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor