Expo: "Nazister som bytt skepnad"

Av Torbjörn Wester 18 APRIL 2013 16.00 (UPPDATERAD 16.04)

Den antirasistiska tidningen Expo granskade nyligen Svenskarnas partis ideologi.
– Vad jag menar är att det är ett nazistiskt parti, säger Jonathan Leman på Expo.

Jonathan Leman gjorde researchen tillsammans med journalisten Annika Hamrud, De gick igenom material från partiet, deras radiosändnignar och tidningar.

I artikeln i Expo menar de att partiet är en ombildning av Nationalsocialistisk front, att man tonat ned den nazistiska retoriken, men att den nationalsocialistiska kärnan i politiken finns kvar.
– Den enda skillnaden jämfört med innan som jag kan hitta när jag lyssnar på deras rado och läser deras tidningar är att man fått en seriösare framtoning, säger Jonathan Leman. Man har dragit en lärdom, organisationens tidigare framtoning skrämde iväg människor som de borde ha attraherat.
Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker för otillåten påverkan på Säpo, säger att man bedömer att Svenskarnas parti är en del av den svenska vit makt-miljön.

Är Svenskarnas parti ett nazistiskt parti, Ahn-Za Hagström?
– Ja, i den bemärkelsen att nazism är en förkortning av nationalsocialism. Dagens Svenskarnas parti började som Nationalsocialistisk front 2002, en organisation som ville ta makten på demokratisk väg för att sedan avskaffa demokratin. De ställde upp i kommunala val både 2002 och 2006, men bedömde att begreppet ”nationalsocialism” i partinamnet var ett hinder för att få de röster man ville ha och bytte därför namn 2008: först till Folkfronten och sedan till Svenskarnas parti.


RELATERADE ARTIKLAR
Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
De vana fiskarna Elias Ovesson (t v) och Simon Ovesson från Veberöd drog upp en regnbåge. Sture Eriksson från Sportfiskarna Skåne tittade till de unga entusiasterna runt Björkdammen.  

Lovlediga fiskare
satsar på regnbåge

Luften är mättad av fukt kring Björkadammen. Tredje dagen på höstlovet bjuder på ruggigt väder, men också fiske och grillad korv till lediga barn.
För att ta ut de skadade på ett så säkert sätt som möjligt klippte räddningspersonalen upp taket på den ena bilen, där en äldre man satt med en misstänkt höftskada. I den andra bilen togs ett par ut genom bakluckan.  

Tre åldringar skadades i bilkrock

Tre äldre personer skadades i en bilkrock på Ommavägen i Sjöbo strax före klockan 14 på tisdagen. Alla fick föras till sjukhus med ambulans.
Både Antje Jackelén, Sveriges ärkebiskop, och Åke Appelgren skulle predika.

Tidigt nyår
i Lövestad

Årets nyårspredikan filmades i Lövestads kyrka i går.
Alla ryttare donerade pengar till bröstcancerfonden.  

Red mot cancer

Under 40 minuter i går kunde man skåda en lite annorlunda syn på Sjöbos gator.
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor