Expo: "Nazister som bytt skepnad"

Av Torbjörn Wester 18 APRIL 2013 16.00 (UPPDATERAD 16.04)

Den antirasistiska tidningen Expo granskade nyligen Svenskarnas partis ideologi.
– Vad jag menar är att det är ett nazistiskt parti, säger Jonathan Leman på Expo.

Jonathan Leman gjorde researchen tillsammans med journalisten Annika Hamrud, De gick igenom material från partiet, deras radiosändnignar och tidningar.

I artikeln i Expo menar de att partiet är en ombildning av Nationalsocialistisk front, att man tonat ned den nazistiska retoriken, men att den nationalsocialistiska kärnan i politiken finns kvar.
– Den enda skillnaden jämfört med innan som jag kan hitta när jag lyssnar på deras rado och läser deras tidningar är att man fått en seriösare framtoning, säger Jonathan Leman. Man har dragit en lärdom, organisationens tidigare framtoning skrämde iväg människor som de borde ha attraherat.
Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker för otillåten påverkan på Säpo, säger att man bedömer att Svenskarnas parti är en del av den svenska vit makt-miljön.

Är Svenskarnas parti ett nazistiskt parti, Ahn-Za Hagström?
– Ja, i den bemärkelsen att nazism är en förkortning av nationalsocialism. Dagens Svenskarnas parti började som Nationalsocialistisk front 2002, en organisation som ville ta makten på demokratisk väg för att sedan avskaffa demokratin. De ställde upp i kommunala val både 2002 och 2006, men bedömde att begreppet ”nationalsocialism” i partinamnet var ett hinder för att få de röster man ville ha och bytte därför namn 2008: först till Folkfronten och sedan till Svenskarnas parti.


RELATERADE ARTIKLAR
Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Ett 70-tal personer, varav flera lokala politiker, kom till manifestationen mot rasism som nätverket Tillsammans för Sjöbo höll i på onsdagen.  

Sjöbobor samlades
mot rasism

Rasismen i samhället ska bekämpas utan våld. Det var ett av budskapen när det nybildade nätverket Tillsammans för Sjöbo höll en manifestation på Gamla torg på onsdagskvällen.
En oanvänd vändplats för bussarna togs bort och på platsen byggdes ett nytt LSS-boende med sex lägenheter. I nästa månadsskifte flyttar de första ungdomarna in på Björkvägen.  

Nytt boende för ungdomar invigt

Kommunens sjätte LSS-boende överlämnades i går av byggherren Sjöbohem till omsorgsförvaltningen. I månadsskiftet september-oktober kommer de första ungdomarna att flytta in i sina nya tvårummare på 52 kvadratmeter på Björkvägen.
Johan Söderlin tar nu avstånd från Svenskarnas parti efter att ha läst på om partiet och vill nu inte ha något samröre med dem efter valet.  

Sjöbopartist svänger om nazistsamarbete

Efter att ha läst på om vad Svenskarnas parti och deras partiprogram har Sjöbopartiets ordförande Johan Söderlin bytt uppfattning.
Johan Söderlin, Sjöbopartiets ordförande säger inte nej till ett samarbete med nazistiska Svenskarnas parti efter valet. Det gör däremot gruppledaren Roger Karlsson i Sjöbopartiet.  

Spricka i Sjöbopartiet om nazistsamarbete

Ordförande säger ja och gruppledare nej
Linn Erixon Sahlström från Lövestad har förberett sig i fyra år för att springa Ultra Trail du Mont Blanc. I år hade hon tur med lottningen och den 29 augusti står hon på startlinjen för det 168 kilometer långa loppet. Trots att det är första gången så siktar hon på en tiondeplats i tävlingen.  

Lövestadsbo i världens tuffaste lopp

Linn Erixon Sahlström från Lövestad ställer den 29 augusti som enda nordiska kvinna upp i världens tuffaste bergslopp.
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor