Lövestadsbo tar över extremparti

Av Torbjörn Wester 18 APRIL 2013 16.00 (UPPDATERAD 16.04)

Lövestadsbon Stefan Jacobsson blev tidigare i år ledare för Svenskarnas parti, ett parti som av Säpo klassas som nazistiskt. Nu överväger han att ge sig in i lokalpolitiken i Sjöbo.

Ett mandat 2010

Svenskarnas parti vann ett kommunalt mandat i Sverige i valet 2010, i Grästorps kommun. Efter valet har man även fått representation i Nykvarn, Mönsterås, Hedemora och Lidköping efter att ledamöter för Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna bytt partifärg.

Stefan Jacobsson, iklädd jeans och kavaj, möter tidningen vid det gamla stationshuset i byn som blev hans bostadsort i september förra året. Skälet till flytten hit var att hans sambo har rötter i bygden.

Ursprungligen kommer han från från Donsö i Göteborgs skärgård och har en lång bakgrund inom det som Säpo benämner vit makt-miljön, en högerextrem miljö med ett utbrett hat mot samhällets etablerade maktstrukturer. Han har varit medlem av Svenska Motståndsrörelsen, en grupp med militär framtoning som vill ha ett totalitärt Serige, och engagerad i gruppen Free the Order, som stödde fängelsedömda högerextrema i USA.
Stefan Jacobsson blev aktiv inom det som medlemmarna själva kallar den nationella rörelsen redan i 14-årsåldern.

Hur föddes tankarna hos dig?
– Jag vet inte, jag har själv funderat över det där. Det är svårt att liksom sätta en prick på att det var någon speciell sak som utlöste det eller någonting. Dels blev man ju väldigt inspirerad av mycket fosterländsk musik som var populärt bland ungdomar på den tiden, med Ultima Thule-vågen, vilket gjorde att man fick en ökad fosterlandskärlek. Och med det kom också att man började tänka mer politiskt.

Tidigare i år valdes han som ny partiledare för Svenskarnas parti, ett parti som enligt Säpo och andra bedömare har sina rötter i nedlagda Nationalsocialistisk front.
Partiet fick ett kommunalt mandat i Sverige i valet 2010, i Grästorps kommun. Inför valet 2014 vill de mångdubbla den siffran. En av de kommuner de överväger att satsa på är Sjöbo kommun. Huruvida man definitivt bestämmer sig för det hänger på om Stefan Jacobsson har tid för både kommunpolitik och att driva Svenskarnas parti på riksplanet.

Han tror att partiet kan ta plats i Sjöbos kommunfullmäktige. Det finns sympatisörer i kommunen, säger han.
– Jag tror absolut att det finns en grund att stå på här.
På säkerhetspolisen Säpo menar man att partiet är nazistiskt och sprunget ur Nationalsocialistisk front. I partiprogrammet står det bland mycket annat att ”för alla folks långsiktiga överlevnad krävs ett eget etniskt homogent livsrum” och att ”det demokratiska systemet är en av huvudanlednignarna till den kaosartade situation som börjar sprida sig allt mer.”

Stefan Jacobsson håller inte med om att partiet skulle vara nazistiskt.
– Det är såklart felaktigt. Vi är ett nationalistiskt parti. Däremot så har ju stora delar av massmedia ett sätt att verka där man sätter etiketter på oliktänkande. Man har ju kallat SD för nazister och rasister och högerextrema i alla år. Det är ju ett skällsord man använder för att smutskasta någon.

Du ser inte ett arv från nationalsocialism i ert punktprogram?
- Jag gör inte såna jämförelser. Jag kan säkert hitta arv från Socialdemokraterna också om jag skulle gå tillbaka och titta på vad de har haft för punkter. Eller från nåt annat parti.


RELATERADE ARTIKLAR
Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Rune Gerell hittar en rotfibbla som dröjer sig kvar i höstsolen i Gumparp. Kommunen har också ett av Skånes största bestånd av backsilja. Foto: Eva-Pia Wenger

Sjöbo fristad åt fler arter

Tidigare utdöd fjärilsart ingår numera bland Sjöbos rödlistade djur.
Evert Persson avgick som ordförande i Frenninge Vollsjö Brandstad föreläsningsförening. Han efterträds av John-Erik Ottosson från Vollsjö.  

Ny ordförande för föreläsarna

Frenninge Vollsjö Brandstad Föreläsningsförening har valt ny ordförande på sitt årsmöte.
Med specialdesignade seriesegertröjor tackade Sjöbos tjejer publiken för stödet. Nu väntar kval.  

Nu väntar kval för Sjöbos seriesegrare

Champagneglädje efter 4-2 i sista omgången.
Gatlyktor plockas bort
De elva trästolparna i Eggelstad ska plockas ner och ersättas med åtta eftergivliga stolpar. Det har tekniska nämnden och Egeglstads byalag kommit överens efter ett besök på platsen.  

Ljus framtid väntar
för Eggelstadsborna

Tre gatlyktor färre men samma belysning.
Sjöbodagarna
Nick Borgen skulle showa för publiken ända tills partytältet stängde klockan ett på fredagen. Han kommer även att uppträda under lördagen, lovade arrangörerna.  

Borgen drog igång festen

Nick Borgen underhöll med hitkavalkad.
Det har spekulerats i att Roland Wiking (till höger) varit intresserad av att ta över uppdraget som oppositionsråd från Cecilia Olsson Carlsson men nu säger han till Skånska Dagbladet att han inte kandiderar. På måndag kväll utser Socialdemokraterna sina gruppledare och då blir det klart vem som tar hand om uppdraget under de närmaste fyra åren.  

En kandidat kvar till oppositionsrådspost

Men fortfarande ovisst hur Sjöbo ska styras.
Sara Rubin, ordförande i Sjöbo handelsklubb, utlovar nyheter på årets Sjöbodagar. Arkivbild: Caroline Stenbäck

Fest i nytt format

Mode och showtält väntar på Sjöbodagarna.
Annika Kharraziha, chef för barn och ungdomskulturen i Sjöbo. FOTO: Arkiv

Kö har blivit till lediga platser

De långa köerna till kulturskolan i Sjöbo är borta.
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
Skånskan.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Läs våra bilagor